Tuesday, 28 January , 2025
14

سد ارس پلدشت نگینی در آذربایجان غربی

  • کد خبر : 291925
  • 11 شهریور 1403 - 6:00
سد ارس پلدشت نگینی در آذربایجان غربی
شهرستان پلدشت واقع در استان آذربایجان غربی، به دلیل موقعیت جغرافیایی و منابع آبی مناسب پتانسیل‌های زیادی برای توسعه آبزی‌پروری دارد.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری «آراز سسی»، آبزی‌پروری از پرورش انواع مختلف آبزیان جانوری و گیاهی در محیط‌های آبی است، آبزی‌پروری شامل پرورش و تولید انواع آبزیان خوراکی، زینتی، دارویی و صنعتی در آب‌های شور، نیمه شور و شیرین است.

آبزی‌پروری یکی از فعالیت‌های اقتصادی و کشاورزی مهم در ایران و جهان است که به پرورش و تکثیر انواع آبزیان از جمله ماهی‌ها، میگوها و دیگر موجودات دریایی در شرایط کنترل‌شده و بهینه می‌پردازد؛ این صنعت به دلیل افزایش تقاضا برای محصولات دریایی، بهره‌برداری پایدار از منابع آبی و بهبود معیشت جوامع محلی، اهمیت زیادی دارد.

شهرستان پلدشت واقع در استان آذربایجان غربی، به دلیل موقعیت جغرافیایی و منابع آبی مناسب پتانسیل‌های زیادی برای توسعه آبزی‌پروری دارد.

شهرستان پلدشت دارای آب‌وهوای مناسب و خاک مستعد برای امور آبزی‌پروری است که در ذیل به بررسی آن می‌پردازیم.

رودخانه مرزی ارس و منابع آبی: پلدشت به دلیل وجود رودخانه مرزی و چشمه‌های موجود در منطقه مانند رودخانه ارس، دارای منابع آبی غنی است که می‌تواند به‌عنوان منبع تأمین آب برای مزارع آبزی‌پروری مورداستفاده قرار گیرد.

دارای آب‌وهوای معتدل شهرستان پلدشت: شهرستان مرزی پلدشت دارای آب‌وهوای معتدل است که شرایط مناسبی را برای رشد و تکثیر آبزیان فراهم می‌کند.

خاک مناسب و منابع طبیعی مستعد: اراضی شهرستان مرزی پلدشت دارای خاک‌های مناسب برای انواع کشاورزی هستند و وجود منابع طبیعی دیگر می‌تواند به توسعه صنایع وابسته به آبزی‌پروری کمک کند.

شهرستان پلدشت دارای پتانسیل‌های مناسبی برای آبزی‌پروری است که در ذیل به بررسی آن می‌پردازیم.

تنوع گونه‌های آبزیان در پلدشت: منابع آبی مناسب در رودخانه مرزی ارس و چشمه‌های موجود در منطقه امکان پرورش انواع مختلف ماهی‌ها و میگوها در پلدشت فراهم آورده است و گونه‌های مختلفی از ماهی‌های سرد آبی و گرم آبی می‌توانند در این منطقه پرورش یابند.

کشت و تولید در پلدشت: شهرستان مرزی پلدشت به دلیل داشتن منابع آبی مناسب و شرایط اقلیمی عالی، پتانسیل بالایی برای توسعه مزارع پرورش ماهی و سایر آبزیان دارد، لازم به ذکر است توسعه این بخش می‌تواند به تأمین پروتئین و افزایش اشتغال در منطقه کمک کند.

حمایت‌های دولتی و خصوصی: باتوجه‌به اهمیت آبزی‌پروری، دولت و نهادهای خصوصی می‌توانند در زمینه‌های مالی و فنی به توسعه این صنعت در پلدشت کمک کنند، این حمایت‌ها می‌تواند شامل ارائه تسهیلات بانکی، آموزش‌های فنی و تخصصی و همچنین فراهم‌کردن زیرساخت‌های لازم باشد.

 صید غیرمجاز بلای جان صنعت آبزی‌پروری

محمد مقدم در گفتگو با خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری «آراز سسی» با اشاره به اهمیت تأمین آبزیان در منابع آبی شمال غرب ایران گفت: صید غیرمجاز و غیرمسئولانه، برخی از آبزیان را در خطر انقراض قرار داده است و برای جلوگیری از خطر انقراض، عملیات تکثیر بچه ماهیان استخوانی در مرکز شهید کاظمی پلدشت و پرورش انواع بچه ماهیان استخوانی در مرکز شهید کاظمی پلدشت تنها مرکز بازسازی ذخایر ژنتیکی شمال غرب کشور در دستور کار قرار دارد.

وی تصریح کرد: تکثیر و پرورش بچه‌ماهی در مرکز شهید کاظمی پلدشت و رهاسازی آنها در منابع آبی استان بسیار مهم بوده و تداوم آن را ضروری است.

رئیس اداره شیلات شهرستان پلدشت افزود: با راه‌اندازی این مرکز، آذربایجان غربی در تکثیر و پرورش و تولید انواع بچه ماهیان خودکفا شده است

وی اظهار کرد: افزون بر ۸ میلیون قطعه انواع بچه ماهیان گرمابی در اوزان پنج تا ۱۰ گرم و از گونه‌های کپور، آمور، فیتوفاک و بیگ هد در دریاچه سد ارس رهاسازی شد.

مقدم در ادامه گفت: همه ساله این بچه ماهیان در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان شهید کاظمی پلدشت جهت رهاسازی در منابع آبی پشت سدهای استان تکثیر و پرورش می‌یابند.

مقدم گفت: دریاچه پشت سد ارس دارای انواع گونه‌های ماهیان بومی و گرمابی باارزش از جمله کپور، آمور، فیتوفاک، سوف و بیگ هد و ماش است که علاوه بر تأمین نیاز استان به استان‌های دیگر نیز صادر می‌شود.

وی تصریح کرد: امسال ۳ هزار و ۸۵۰ تن انواع ماهیان استخوانی از دریاچه پشت سد ارس شهرستان پلدشت صید شده است.

رئیس اداره شیلات شهرستان پلدشت افزود: ۲۵ درصد صیدها توسط تعاونی‌ها در پلدشت صید و روانه بازار مصرف شده است.

وی اظهار کرد: هم اکنون ۲ تعاونی صید با عضویت ۳۷۸ ماهیگیر در دریاچه پشت سد ارس فعالیت می‌کنند؛ ولی سهم ناچیزی از این صیدها دارند.

مقدم با اشاره به معضل صید غیرمجاز افزود: ۷۵ درصد از ماهیان این منبع عظیم آبی توسط صیادان غیرمجاز صید می‌شود که آسیبی جدی به صنعت شیلات این منطقه و اشتغال مردم محلی و بومی است.

وی تصریح کرد: مرکز شهید کاظمی پلدشت ماهیان ۴۲۰ منبع آبی آذربایجان غربی و ۱۰ منبع آبی ۵ استان کشور را تأمین می‌کند.

رئیس اداره شیلات شهرستان پلدشت در خصوص شاه‌میگو سد ارس پلدشت افزود: دریاچه پشت سد ارس تنها منبع آب شیرین پرورش شاه‌میگوی دراز در کشور است، این محصول ارزش غذایی بالایی دارد به همین دلیل در کانون توجه کشورهای اروپایی قرار گرفته است.

وی اظهار کرد: متأسفانه شاه‌میگوی دراز به دلیل صید بی‌رویه در خطر انقراض بود که در این زمینه مجوز شرکت‌های صید در این منطقه لغو شد و طی بررسی‌های صورت‌گرفته نسل این گونه دریایی طی چندین سال گذشته رشد مناسبی داشته است؛ ولی همچنان صید شاه‌میگوی دراز ممنوع است.

مقدم گفت: امیدواریم طی سال‌های آینده مجوز صید برای شاه‌میگوی دراز سد ارس صادر شود.

دریاچه پشت سد ارس در پلدشت به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز پرورش آبزیان این استان و به گفته کارشناسان شیلات با برخورداری از مؤلفه‌هایی همچون دمای مناسب و اکسیژن لازم به‌خاطر جریان باد و چرخش آبی از منابع مهم پرورش شاه‌میگو در کشور است.

 پلدشت منبع غنی از ماهیان گرم آبی

رضا از شهروندان پلدشتی در خصوص ماهیان رودخانه سد ارس پلدشت گفت: پلدشت یک منبع غنی از ماهیان گرم آبی بوده و گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.

وی تصریح کرد: راه‌اندازی بازارهای ماهی و تبدیل این ماهیان به برندهای این شهرستان بسیار مهم است.

 صنایع تبدلی در پلدشت راه‌اندازی شود

حمید شهروند دیگر پلدشتی در خصوص دریاچه ارس پلدشت و صید غیرمجاز گفت: دلیل عمده صید غیرمجاز نبود منبع مالی پایدار برای اهالی منطقه است، دولت می‌توان با ایجاد صنایع تبدیلی و ایجاد شغل پایدار برای اهالی مانع از صید غیرمجاز شود.

فرصت‌های بسیار زیادی در دریاچه سد ارس پلدشت وجود دارد که در ذیل به آن می‌پردازیم:

بازار مصرف برای ماهیان سد ارس پلدشت: باتوجه‌به رشد تقاضا برای محصولات دریایی، توسعه آبزی‌پروری در پلدشت می‌تواند فرصت‌های تجاری و اقتصادی زیادی در شهرستان و منطقه ایجاد کند.

توسعه گردشگری در منطقه گردشگری سد ارس پلدشت: ایجاد و توسعه مزارع آبزی‌پروری می‌تواند به جذب گردشگران و افزایش فعالیت‌های گردشگری در شهرستان کمک کند.

توسعه صنایع تبدیلی در سطح پلدشت باوجوداینکه جز مناطق آزاد است: امکان ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط با آبزی‌پروری، مانند تولید خوراک ماهی و فراوری محصولات دریایی، می‌تواند به افزایش ارزش‌افزوده و اشتغال‌زایی در منطقه کمک کند.

شهرستان پلدشت با ویژگی‌های جغرافیایی و منابع آبی مناسب، پتانسیل‌های قابل‌توجهی برای توسعه صنعت آبزی‌پروری دارد.

بهره‌برداری بهینه از این پتانسیل‌ها، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، مدیریت منابع آبی و حمایت‌های مالی و فنی است، توسعه این صنعت می‌تواند به بهبود معیشت مردم، تأمین نیازهای غذایی، و تقویت اقتصاد منطقه کمک کند.

باتوجه‌به چالش‌ها و فرصت‌های موجود، نیاز به همکاری بین بخش دولتی، خصوصی و جوامع محلی برای تحقق اهداف و بهره‌برداری پایدار از منابع آبی در پلدشت ضروری است.

شهرستان پلدشت یکی از شهرستان‌های مرزی استان آذربایجان غربی است که در شمال غربی ایران واقع شده است.

این شهرستان با کشور ترکیه هم‌مرز بوده و به دلیل موقعیت راهبُردی خود در کنار رودخانه‌ها و منابع آبی، شرایط مناسبی برای فعالیت‌های کشاورزی و آبزی‌پروری دارد.

انتهای خبر/

لینک کوتاه : https://arazsasy.ir/?p=291925

نوشته های مشابه

08بهمن
شکارچیان متخلف در چنگال قانون
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان شوط خبر داد:

شکارچیان متخلف در چنگال قانون

07بهمن
صید ۲۵۰۰ تن ماهی استخوانی از سد ارس پلدشت
رئیس اداره شیلات شهرستان پلدشت خبر داد:

صید ۲۵۰۰ تن ماهی استخوانی از سد ارس پلدشت

06بهمن
پرندگان آبزی و کنار آبزی تالاب سرشماری شد
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست پلدشت:

پرندگان آبزی و کنار آبزی تالاب سرشماری شد

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ای رسانه